Ajankohtaista

Oulun juhlaviikot ry perustettu elokuun tapahtumien kattotoimijaksi

02.02. 11 klo: 16:16:23

Oulun taiteiden yö ry on yksi uuden Oulun juhlaviikot ry:n perustajista. Muut perustajajäsenet ovat Oulun Musiikkivideofestivaalit ry, Jazz20 ry, Oulunsalon kulttuuri-instituutti sekä T:mi Haavemylly.

Uusi yhdistys organisoi yhteismarkkinointia ja -tuotantoja sekä helpottaa järjestäjien työtä yhdistämällä ja lisäämällä kulttuurin tekemiseen tarvittavia resursseja Oulun seudulla.

Sateenvarjoksi perustettu Oulun juhlaviikot ry

Elokuussa kulttuuritapahtumia järjestävät toimijat ovat perustaneet Oulun juhlaviikot ry:n tapahtumiensa katto-organisaatioksi. Yhdistys organisoi yhteismarkkinointia ja -tuotantoja sekä helpottaa järjestäjien työtä yhdistämällä ja lisäämällä kulttuurin tekemiseen tarvittavia resursseja Oulun seudulla. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on tuottaa omia tapahtumia ja järjestää toimijoille yhteisiä hallinto- ja tuottajapalveluja.

Työnimellä Oulun juhlaviikot kulkeva monitaidefestivaali järjestetään ensimmäisen kerran 4.-28. elokuuta 2011. Tapahtumakokonaisuuden kärkinä toimivat yhdistyksen vakiintuneiden perustajajäsenten tapahtumat: Elojazz, Oulunsalo Soi - Oulun seudun musiikkijuhlat, Oulun Musiikkivideofestivaalit & Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Oulun Taiteiden Yö. Mukaan ovat lupautuneet myös Jalometalli-festivaali sekä Muusajuhlat-sanataidefestivaali. Juhlaviikot ry neuvottelee sisällön laajentamisesta myös muiden festivaalien ja tapahtumajärjestäjien kanssa.

Perustajafestivaalien yleisömäärä vuonna 2010 oli yli 40 000 henkeä ja taloudellinen volyymi 400 000 euroa. Katto-organisaatio hakee julkisia avustuksia verkoston kehittämiseen ja mm. neuvottelee kumppanuussopimuksesta Oulun kaupungin kanssa vuosille 2012-2014. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Jussi Vilkuna, muut jäsenet ovat Paavo J. Heinonen, Kari Kuivamäki, Taina Ronkainen ja Jukka Takalo.

Hyväksi havaittu malli oululaiseen käyttöön

Ajatus tapahtumien verkottumisesta on muhinut oululaisella kulttuurikentällä jo pitkään. Juhlaviikot on mm. Helsingissä ja Jyväskylässä menestynyt tapahtumamalli, jonka avulla tuodaan kulttuuri ja taide kaikkien ulottuville. Oulun Musiikkivideofestivaalit edisti juhlaviikkokonseptin kehittämistä EAKR-hankkeessaan OMVF-kulttuuriviennin kehittäminen 2007-2010 pilotoimalla pienten toimijoiden tilatarpeisiin vastanneen Juhlateltta-verkostotapahtuman elokuussa 2010.

Oulun seudulla kiinnostusta mallin soveltamiseen on lisännyt huomio siitä, että elokuulle on kehittynyt laadukas ja monipuolinen kulttuuritapahtumien ketju. Oulun seudulla juhlaviikot saa omat erityispiirteensä nimenomaan laajan toimijaverkoston genrerajat ylittävästä yhteistyöstä.

Oulun juhlaviikoista rakennetaan Oulun kesän kohokohta, joka yhdistää kulttuurin tekijöitä, tuottajia ja yleisöjä. Siitä kasvatetaan laajasti tunnettu pohjoinen festivaali, joka sykkii kansainvälisten huippuesitysten lisäksi paikallista henkeä eri taidemuotoja ja toimijoita yhdistävillä esityksillä. Juhlaviikko-verkosto tulee tiivistämään kulttuurilaitosten ja vapaan kentän yhteistyötä sekä tekemään yhteistyötä myös talvitapahtumien verkosto-organisaation kanssa.

Yhteistyössä